ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

" Σύγχρονοι Φρανκενστάιν "

Welcome to the New Age :



Σύγχρονοι Φρανκενστάιν

Ανθρώπινα και ζωικά υβρίδια

(Αν)ηθικά πειράματα, με υποστήριξη κυβερνήσεων
και πανεπιστημίων της διεθνούς ελίτ

«Ο Θεός εκφράζεται μέσα από όλα τα πράγματα,
ο διάβολος μόνο μέσα από τον άνθρωπο.»
– Paul Carvel, Βέλγος συγγραφέας και γνωμικογράφος

της Γιώτας Χουλιάρα


«Ονειρεύομαι έναν κόσμο, όπου η ελπίδα αντικαθιστά τον φόβο. Όπου ένας ανάπηρος μπορεί να περπατήσει ξανά. Αν μπορούσαμε να δώσουμε σε κάθε ζωή την ευκαιρία που δικαιούται;», αναφέρει ο Τζέιμς Μακαβόι, ο οποίος ενσαρκώνει τον Βίκτορ Φρανκενστάιν στην ομώνυμη ταινία (2015) του σκηνοθέτη Πολ ΜακΓκίγκα. Στη συγκεκριμένη ταινία, βλέπουμε τις ευγενείς προθέσεις του νεαρού επιστήμονα να βοηθήσει την ανθρωπότητα να μετατρέπονται σταδιακά σε εμμονή και τελικά σε παραφροσύνη, στην προσπάθειά του να νικήσει το θάνατο. Τότε είναι που εξαπολύει την τελευταία του δημιουργία, ένα τέρας που σκορπίζει στο διάβα του τον τρόμο.

Η ταινία βασίζεται στη γοτθική και ρομαντική νουβέλα της Αγγλίδας συγγραφέα Μαίρη Σέλεϊ, που γράφτηκε στα μέσα του 1816 και εκδόθηκε το 1818 στην Αγγλία. Η νουβέλα αφηγείται την ιστορία του νεαρού φοιτητής ανατομίας και χειρουργικής, που ανακαλύπτει το μυστικό τού να δίνει ζωή σε άψυχα πράγματα μέσω αλχημείας, αλλά και τους κινδύνους της γνώσης. Ο Φρανκενστάιν συλλέγει μέρη πτωμάτων, αγοράζοντας ή κλέβοντας, με σκοπό να «χτίσει» ένα σώμα ανθρώπινου όντος. Μέσα σ’ ένα χρόνο, το σώμα ολοκληρώνεται. Το πλάσμα αποκαλύπτεται να είναι ένα απαίσιο, μεγαλόσωμο τέρας με γαλάζια μάτια και κίτρινο δέρμα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το Τέρας του Φρανκενστάιν αποτελεί το πρώτο υβρίδιο στην ιστορία της Λογοτεχνίας.

Η Μέρι Σέλεϊ εμπνεύστηκε σε ηλικία μόλις 18 ετών αυτή τη θρυλική γοτθική ιστορία, η οποία θα γινόταν το πιο διάσημο μυθιστόρημα τρόμου όλων των εποχών και παραμένει μια συγκλονιστική εξερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης δημιουργικότητας και της επιστημονικής ηθικής.

Από την εποχή της Σέλεϊ μέχρι τις μέρες μας, τα υβρίδια και τα ανθρώπινα πειράματα στο όνομα της αθανασίας ή, έστω, της προσπάθειας για νίκη του ανθρώπου έναντι του θανάτου, πρωταγωνίστησαν σε διάφορες λογοτεχνικές ιστορίες, αλλά και στον χώρο του θεάματος και του κινηματογράφου.

Στο πρώτο επεισόδιο της δέκατης σεζόν της σειράς επιστημονικής φαντασίας Χ-Files, μιας ιδιαίτερα δημοφιλoύς στο τηλεοπτικό κοινό σειράς, οι πράκτορες Fox Mulder και Dana Scully έρχονται αντιμέτωποι με μια ιστορία γενετικών πειραμάτων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Πειράματα που γίνονται σε κάποια μυστική βά-ση, με τη σειρά να αφήνει να εννοηθεί ότι λαμβάνουν χώρα στην περιβόητη Area 51, και αφορούν τη δημιουργία ανθρώπινων υβριδίων.

Αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν είναι ότι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, χάρη στην εξαιρετική πρόοδο στον τομέα της γενετικής τροποποίησης, είναι πλέον σε θέση να κάνουν υβριδικά πειράματα που κάποτε φάνταζαν αδιανόητα.

Περί υβριδίων


Με τον όρο υβρίδιο αναφερόμαστε στο αποτέλεσμα της διασταύρωσης δύο γενετικά ανόμοιων ατόμων, τα οποία όμως εκφράζουν κάποιο κοινό χαρακτηριστικό με διαφορετικό τρόπο.
Στις αγροτικές καλλιέργειες, για παράδειγμα, αγρότες και γεωπόνοι χρησιμοποιούν τον όρο για τις διαφορετικές ποικιλίες του ίδιου είδους (π.χ. καλαμπόκι) που συνήθως έχουν δημιουργηθεί με τεχνητό τρόπο, για να παράγουν μεγαλύτερες ποσότητες ή πιο ανθεκτικά φυτά. Υπάρχουν παραδείγματα υβριδίων που έχουν δημιουργηθεί με φυσικό τρόπο, όπως είναι η υβριδογενής ελάτη – ένα υ­βρί­διο μεταξύ της λευκής και της κεφαλληνιακής ελάτης, το οποίο συναντάται από τη Στερεά Ελλάδα, ως τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Με φυσικό τρόπο δημιουργήθηκε και ο «coywolf», που αποτελεί μια μείξη λύκου με κογιότ και σκύλο. Το 10% του DNA του προέρχεται από τον σκύλο, ενώ το 25% από τον λύκο. Συνεπώς, το κογιότ θεωρείται το κυρίαρχο είδος καταγωγής του, σύμφωνα με την έρευνα του Javier Monzón από το πανεπιστήμιο «Stony Brook» στη Νέα Υόρκη. Όπως προκύπτει από τη συγκεκριμένη έρευνα, το DNA του σκύλου σημαίνει ότι το «coywolf» μπορεί να αναπτύξει δεσμούς με τους ανθρώπους καλύτερα από ό,τι ένας λύκος ή ένα κογιότ.

«Θεραπευτικά» υβρίδια

Οι επιστήμονες, όμως, πιστεύουν ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας έχουν φτάσει πλέον στο «σημείο καμπής» όπου, εκτός από τα υβρίδια που δημιουργήθηκαν φυσικά, μέσα από τα γενετικά πειράματα και τη δημιουργία τεχνητών υβριδίων θα μπορέσουν να οδηγηθούν σε νέες ιατρικές θεραπείες. Ήδη ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin και στο Πανεπιστήμιο του Rochester έχουν δημοσιεύσει στοιχεία για νευρωνικά ανθρώπου-ζώου.

Οι ερευνητές από το Wisconsin, με ένεση ανοσοτοξίνης σε ποντίκια, καταστρέφουν ένα μέρος του εγκεφάλου τους, τον ιππόκαμπο, που σχετίζεται με τη μάθηση, τη μνήμη και τη χωρική λογική, και στη συνέχεια αντικαθιστούν τα κατεστραμ­μένα κύτταρα με τα κύτταρα που προέρχονται από ανθρώπινα έμβρυα.

Σύμφωνα με άρθρο της βρετανικής Daily Mail, τον Ιούλιο του 2011, των Daniel Martin και Simon Caldwell, «150 υβριδικά έμβρυα ανθρώπων-ζώων» έχουν δημιουργηθεί σε βρετανικά εργαστήρια. Όπως αποκαλύπτει το άρθρο, τα συγκεκριμένα υβρίδια ανθρώπων-ζώων δημιουργήθηκαν μυστικά από το 2008 και έπειτα, με σκοπό οι επιστήμονες να βρουν θεραπείες σε ασθένειες. Τα πειράματα νομιμοποιήθηκαν χάρη στο 2008 Human Fertilisation Embryology Act, νόμο του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου, που αναθεώρησε τον παλαιότερο νόμο του 1990. Δημιουργήθηκαν, λοιπόν, «υβρίδια» (hybrids), όπου ένας ανθρώπινος πυρήνας εμφυτεύτηκε μέσα σε ένα κύτταρο ζώου, και «χίμαιρες» (chimeras), όπου ανθρώπινα κύτταρα αναμειγνύονται με έμβρυα ζώων. Οι επιστήμονες φαίνεται πως εμπνεύστηκαν τον όρο «χίμαιρα» από την Ελληνική Μυθολογία, όπου η Χίμαιρα ήταν ένα τέρας με χαρακτηριστικά διαφόρων ζώων.

Τρία εκπαιδευτικά ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο (King’s College London, Newcastle University και Warwick University) χορήγησαν άδειες για τη διεξαγωγή των συγκεκριμένων υβριδικών πειραμάτων, έχοντας ως επιχείρημα πως οι τεχνικές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων, τα οποία μπορούν με τη σειρά τους να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία μιας σειράς από ανίατες ασθένειες.

Υπερ-άνθρωποι και υπερ-ήρωες

Σε ανάλογες αποκαλύψεις προέβη και ο Αμερικανός δημοσιογράφος-ραδιοφωνικός παραγωγός, Alex Jones, με σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα Infowars, τονίζοντας πως οι επιστήμονες δικαιολογούν την ανάμειξη του DNA των ανθρώπων και των ζώων με τον ισχυρισμό ότι θα τους βοηθήσει να «θεραπεύσουν ασθένειες» και να «θρέψουν τον κόσμο» στην περίπτωση των υβριδικών τροφίμων, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι όλη αυτή η γενετική τροποποίηση είναι μια τεράστια απειλή για την ανθρώπινη φυλή. Για τον Jones είναι μόνο θέμα χρόνου πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να επιτρέπουν στον εαυτό τους να είναι γενετικά τροποποιημένοι, έτσι ώστε να «πολεμήσουν την ασθένεια» ή να «ενισχύσουν» τις ικανότητές τους. Ο πειρασμός να εισαχθούν τα γονίδια των ζώων ή των φυτών σε ανθρώπους, με σκοπό τη δημιουργία υπερ-ανθρώπων ή υπερ-αθλητών και «υπερ-στρατιωτών ανώτερης φυλής» σίγουρα θα αποδειχθεί πάρα πολύ δελεαστικός, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στις ΗΠΑ, μέσω του Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), του οργανισμού του Υπουργείου Άμυνας που εγκρίθηκε το 1958 από τον πρόεδρο Eisenhower με σκοπό να αντιμετωπίσει την απειλή των Σοβιετικών στο Διάστημα, πραγματοποιούνται πειράματα γενετικής με σκοπό να δημιουργηθεί ο «υπέρτατος στρατιώτης». Σε μια προσπάθεια να κάνουν πραγματικότητα τον μεταλλαγμένο Captain America (σχετικές πληροφορίες στο ΤΜ τ. 237, στο άρθρο Υπερήρωες, προπαγανδιστές μιας μελλοντικής στρατικοποιημένης και αποχριστιανοποιημένης Δυτικής κοινωνίας;) έχουν προχωρήσει σε σχετικά πειράματα υπό άκρα μυστικότητα. Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Paul Philips, σε άρθρο του στο Activist Post: «Η γενετική τροποποίηση των συγκεκριμένων ανθρώπινων γονιδίων θα δώσει στους στρατιώτες ορισμένα χαρακτηριστικά πλεονεκτικά στο πεδίο της μάχης, δίνοντας αφορμή για τις πιο εκπληκτικές ικανότητες και επιδόσεις». Δημιουργούν, με άλλα λόγια, τους υπερ-στρατιώτες του μέλλοντος που θα μπορούν να πολεμήσουν, να αντέξουν τις κακουχίες και την κούραση, χωρίς να δείχνουν κανένα έλεος στο πεδίο της μάχης.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που εξετάζουν είναι να τροποποιήσουν γενετικά τους στρατιώτες προκειμένου να μπορούν, όταν χρειάζεται, να πέφτουν σε χειμερία νάρκη, για ανάκτηση δυνάμεων και οικονομία τροφής. Σύμφωνα με έρευνες, υ­πάρ­­χει ένα γονίδιο σε σκίουρους που παράγει ένα ένζυμο στο πάγκρεας, το οποίο επιτρέπει αυτή την ικανότητα, δηλαδή να εισέρχεται αυτοβούλως ο οργανισμός σε νάρκη. Αυτό το γονίδιο υποστηρίζεται ότι μπορεί να ληφθεί από τον σκίουρο και να εισαχθεί σε στρατιώτες.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά, πέρα από το ηθικό ερώτημα της δημιουργίας στρατιωτών παρόμοιων με το Τέρας του Φρανκενστάιν και της προσπάθειας του ανθρώπου να αντικαταστήσει τη φύση και τον Θεό. Ποιες οι συνέπειες στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στον άμαχο πλυθυσμό; Ποιος θα είναι αυτός που θα ελέγχει τη μνήμη των στρατιωτών; Υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε σκηνές από την ταινία ‘Total Recall’, όπου το πρότυπο του απόλυτου στρατιώτη πρωταγωνιστή, ο Arnold Schwarzenegger είχε δεχτεί ψεύτικα εμφυτεύματα μνήμης; Τι γίνεται με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες και την εξάπλωση των γονιδίων αυτών από γενιά σε γενιά; Τι θα γίνει σε περίπτωση μη αναστρέψιμης βλάβης; Ποιος μπορεί να μας εγγυηθεί ότι το υβρίδιο-μεταλλαγμένο ον δεν θα ξεφύγει από τον επιστήμονα/δημιουργό του, περιπλανώμενο ως άλλο Τέρας, όπως συνέβη στη νουβέλα της Μαίρης Σέλεϊ; Ποιος, επίσης, μπορεί να εγγυηθεί ότι ο επιστήμονας/δημιουργός δεν θα διαπράξει την ύβρη να δημιουργήσει τον υπερ-άνθρωπο;

Προφανώς, όλα αυτά τα ερωτήματα δεν απασχολούν το Πεντάγωνο των ΗΠΑ που έχει ως σκοπό του τους γενετικά τροποιημένους στρατιώτες – υπερ-στρατιώτες που θα είναι σε θέση να αναγεννήσουν τα άκρα τους, τα οποία θα έχουν καταστραφεί από εχθρικά πυρά και να ζήσουν μακριά από αποθέματα λίπους/φαγητού για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως εξηγεί ο Αμερικανός συγγραφέας και ερευνητής Anthony Gucciardi.

Αν και αρκετοί στις ΗΠΑ θεωρούν ότι οι όποιες αναφορές στα πειράματα της DARPA ανάγονται στη σφαίρα της φαντασίας και της συνωμοσίας, ο Οργανισμός δαπανά σε χρηματοδοτήσεις γενετικά τροποιημένων ερευνών 2 δισ. δολάρια ετησίως. Ήδη έχει ανακοινωθεί επισήμως πως οι έρευνες για τη μετάδοση εικόνας στον οφθαλμό του στρατιώτη μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) ήταν επιτυχημένες.

Project 2045

Σύμφωνα με τον Anthony Gucciardi, όλα τα παραπάνω εντάσσονται στο Project 2045, ένα σχέδιο που μελετά την παράτα-ση ζωής και την αθανασία. Το project αυτό δημιουργήθηκε από τον Ρώσο επιχειρηματία Dmitry Itskov τον Φεβρουάριο του 2011, με τη συμμετοχή Ρώσων ειδικών στον τομέα των νευρωνικών διεπαφών, της ρομποτικής και των τεχνητών οργάνων. Ο κύριος στόχος της πρωτοβουλίας, όπως αναφέρεται και στη σχετική ιστοσελίδα, είναι «να δημιουργήσουμε τις τεχνολογίες που επιτρέπουν τη μεταφορά της προσωπικότητας ενός ατόμου σε ένα πιο προχωρημένο μη-βιολογικό φορέα και την παράταση της ζωής στο σημείο της αθανασίας».

Μέχρι στιγμής, αρκετοί δισεκατομμυριούχοι θέλουν να ζήσουν για πάντα και είναι έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν τις ό­ποιες έρευνες («ακόμη και με ανθρώπινα υβρίδια;», αναρωτιόμαστε από την πλευρά μας...) προκειμένου να επιτύχουν την πολυπόθητη αθανασία. Σύμφωνα με το Tech Insider, στη λίστα των πλουσίων αυτών συγκαταλέγονται ο Peter Thiel, ιδρυτής του PayPal, o Larry Ellison της Oracle, ο Sergey Brin της Google, o Mark Zucker­berg του Facebook και αρκετοί ακόμη γκουρού της τεχνολογίας και εκπρόσωποι της παγκόσμιας ελίτ.

Το διακύβευμα της ιατρικής ηθικής

Την ίδια ώρα, περίπου 123.000 Αμερικανοί βρίσκονται σε λίστα αναμονής για να λάβουν υγιή όργανα προς μεταμόσχευση. Όπως αναφέρει ο δρ. Anthony Regalado, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ζήτηση για το συκώτι, την καρδιά και άλλα όργανα, κάποιοι επιστήμονες σε ερευνητικά εργαστήρια πειραματίζονται σε ζώα με την προσθήκη ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων σε έμβρυα χοίρων και προβάτων.

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δημόσιες αντιδράσεις, σύμφωνα με το Technology Review στα εργαστήρια επιστήμονες εργάζονται υπό άκρα μυστικότητα πάνω σε τουλάχιστον 20 περιπτώσεις εγκυμοσύνης χοίρων από ανθρώπους ή προβάτων από ανθρώπους, θυμίζοντας την ταινία του 1996 The Island of Doctor Moreau, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 1896 του H. G. Wells, όπου ένας τρελός επιστήμονας δημιουργεί υβρίδια ανθρώπου-ζώου.

Το National Institute of Health (Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ) δήλωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι δεν θα χρηματοδοτήσει αυτού του είδους τις μελέτες, θέλοντας να δώσει ένα τέλος στα διάφορα σενάρια. Ωστόσο, όπως αναφέρει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων NPR (National Public Radio), το NIH ανακοίνω­σε τα σχέδιά του να άρει την απαγόρευση στις χρηματοδοτήσεις για έρευνες, οι οποίες χρησιμοποιούν ανθρώπινα βλαστοκύτταρα για τη δημιουργία υβριδικών εμβρύων, τα οποία είναι εν μέρει ζωικά και εν μέρει ανθρώπινα.

Σύμφωνα με τη νέα πολιτική που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου (http://osp.od.nih.gov/), θα επιτρέπεται πλέον στους επιστήμονες να εξασφαλίζουν χρήματα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη δημιουργία των εμβρύων-χιμαιρών (ανθρώπινα κύτταρα αναμεμειγμένα με έμβρυα ζώων), εφόσον διασφαλιστεί ότι θα λειτουργούν με συγκε­κριμένο τρόπο. Ένας λόγος, για τον οποίο η χρη­ματοδότηση τέτοιου είδους πειραμάτων ήταν μέχρι πρόσφατα απαγορευμένη, ήταν το γεγονός ότι η δημιουργία αυτών των υβριδικών εμβρύων εγείρει ερωτήματα ηθικής φύσεως.

Σε πολλές περιπτώσεις έχει διατυπωθεί η ανησυχία ότι λανθασμένοι επιστημονικοί χειρισμοί θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δημιουργία ζώων με μερικώς ανθρώπινους εγκεφάλους, τα οποία ενδέχεται να αποκτήσουν μίας μορφής ανθρώπινη συνείδηση, ή ακόμη και σε ακούσια ανάπτυξη ανθρώπινων εμβρύων εντός ζώων ή υβριδικών πλασμάτων.

Από την πλευρά της, βέβαια, η επιστημονική κοινότητα (που επιχειρηματολογούσε υπέρ των πειραμάτων με τα υβριδικά έμβρυα) δεσμευόταν ότι θα ακολουθηθούν όλα τα απαραίτητα βήματα για την αποτροπή ατυχημάτων και υπογράμμιζε την ανεκτίμητη αξία αυτών των εμβρύων στην ιατρική έρευνα. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, τα έμβρυα αυτά, τα οποία βιολογικά θα είναι μισά άνθρωποι και μισά ζώα, θα επιτρέπουν στους ερευνητές να δημιουργούν π.χ. ζώα με ανθρώπινα όργανα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποι­ηθούν σε μεταμοσχεύσεις και να εξετάζουν ασθένειες σε ζωικά μεν, πιστά δε μοντέλα του ανθρώπινου οργανισμού, ώστε να βρουν θεραπείες για νόσους, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ ή του Πάρκινσον.

Το NIH αποφάσισε τον περασμένο Αύγουστο να καθησυχάσει το κοινό ως προς τη νέα του πολιτική, θέτοντας αυστηρούς περιορισμούς. Όπως αναφέρει, θα απαγορεύεται η «ανάμειξη» συγκεκριμένων ανθρώπινων κυττάρων με έμβρυα ζώων που είναι πολύ κοντά στον άνθρωπο, όπως οι πίθηκοι και άλλα πρωτεύοντα. Μάλιστα, η απαγόρευση θα επεκτείνεται σε ακόμα πιο πρώιμα στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου, σε σχέση με το μέχρι πρότινος ισχύον καθεστώς. Θα επιτρέπεται, όμως, η χρηματοδότηση πειραμάτων με έμβρυα άλλων ειδών, τα οποία θα πραγματοποιούνται υπό στενή κρατική παρακολούθηση και θα περνούν από ένα επιπλέον στάδιο έγκρισης, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία όντων με ίχνη ανθρώπινης συνείδησης, στα πλαίσια μελετών π.χ. για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Το NIH, επίσης, θα επιτρέπει πειράματα για τη δημιουργία ζώων με ανθρώπινο σπέρμα και ωάρια, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μελέτη της ανθρώπινης ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση της στειρότητας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πάντως, οι επιστήμονες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα υβριδικά ζώα που διαθέτουν ανθρώπινα αναπαραγωγικά κύτταρα δεν θα ζευγαρώσουν.

Η διευθύντρια επιστημονικής πολιτικής του NIH, Carrie Wolinetz, εμφανίζεται αισιόδοξη λέγοντας ότι οι προτεινόμενες αλλαγές στην πολιτική που αφορά αυτά τα πειράματα θα επιτρέψουν στην έρευνα να προχωρήσει προς τα εμπρός, με υπεύθυνο τρόπο.

Ενώ τα πρώτα σχετικά πειράματα και οι χρηματοδοτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του 2017, σε συνέντευξή του στο Scientific American o Ισπανός βιολόγος Juan Carlos Izpisua Belmonte, του Salk Institute της Καλιφόρνια, αποκάλυψε πως ο Πάπας Φραγκίσκος έχει δώσει εδώ και μήνες την ευλογία του για ηθικούς λόγους στη δημιουργία τεχνητών οργάνων με υβριδικά μέσα για το καλό της επιστήμης. Όπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκε θύελλα αντιδράσεων, με το Βατικανό να προχωρά σε σχετική επίσημη ανακοίνωση.

Ο αιδεσιμότατος Federico Lombardi δήλωσε στο Ιταλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «είναι απολύτως αβάσιμη η είδηση ότι ο Πάπας έχει αποφανθεί θετικά για αυτό το είδος της έρευνας». Ο ίδιος ο Ποντίφικας από την πλευρά του, βέβαια, δεν προέβη σε κάποια διάψευση.

Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση από την πλευρά της Καθολικής ή της Ορθόδοξης Εκκλησίας για το πρόγραμμα Blue Brain του 47χρονου καθηγητή ισραηλινής καταγωγής από τη Νότια Αφρική, Χένρι Μάρκραμ, που ανακοίνωσε πως η ομάδα του σκοπεύει να δημιουργήσει τον πρώτο εγκέφαλο τεχνητής συνείδησης και νοημοσύνης μέχρι το 2018. Ο ίδιος ο καθηγητής Μάρκραμ πιστεύει πως ο τεχνητός εγκέφαλος θα αχρηστεύσει τη ζωοτομή, θα νικήσει τις νοητικές ασθένειες και θα βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη ευφυΐα και την ικανότητα εκμάθησης.

Όπως ελπίζει, θα δημιουργηθεί ένας ευαίσθητος εγκέφαλος, που θα μπορεί να σκέφτεται, να κρίνει, να εκφράζει επιθυμία, να επαναφέρει αναμνήσεις και ίσως να ερωτεύεται, να θυμώνει, να λυπάται, να πονάει και να χαίρεται. «Μέχρι το 2018, ο τεχνητός εγκέφαλος θα είναι πραγματικότητα», υποστηρίζει ο καθηγητής με βεβαιότητα. «Χρειαζόμαστε πολλά χρήματα, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο. Υπάρχουν κάποιοι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, που είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν.»

Η έρευνα υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Εγκεφάλου, το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και το Ινστιτούτο Νευρωνικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Ροκφέλλερ (τα συμπεράσματα δι­κά σας...).

Ο Κινέζος «δρ. Φρανκενστάιν»

Στο κυνήγι της αιωνιότητας επιδίδεται και ένας Κινέζος γιατρός, ο δρ. Xiaoping Ren (Τσιαοπίνγκ Ρεν), ένας ορθοπεδικός χειρουργός, ο οποίος διδάσκει στο Harbin Medical University. Ο δρ. Ρεν και η ομάδα του, όπως αποκάλυψαν η αγγλική Mirror και η αμερικάνικη Washington Times, διεξάγει τα πειράματά του σε ποντίκια, αλλά και σε πτώματα ανθρώπων, και οραματίζεται να δημιουργήσει ένα ολόκληρο σώμα από μοσχεύματα προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να δώσει λύση σε ανθρώπους με αναπηρίες. Ο δρ. Ρεν, ο οποίος σήμερα είναι 55 ετών, πραγματοποίησε την πρώτη μεταμόσχευση χεριού στις ΗΠΑ, το 1999. Τον Ιούλιο του 2013 πραγματοποίησε την πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση κεφαλιού σε ποντίκι, η οποία κράτησε 10 ώρες. Από τότε και μέχρι σήμερα, η επιστημονική ομάδα του καθηγητή και ο ίδιος έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από 1000 μεταμοσχεύσεις και επεμβάσεις σε ποντίκια, προκειμένου να πετύχουν τις περισσότερες δυνατές ώρες επιβίωσης των ποντικιών μετά την επέμβαση. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τα ποντίκια που δέχτηκαν τη μεταμόσχευση έχουν επιβιώσει μέχρι και μία ημέρα μετά την επέμβαση.

Όπως αναφέρει ο δρ. Ρεν, μελλοντικός σκοπός είναι να επιτύχουν μεταμόσχευση ολόκληρου ανθρώπινου σώματος. Προς το παρόν, όμως, θα συνεχίσουν τις έρευνες με ποντίκια και, μέσα στο επόμενο διάστημα, με μαϊμούδες. Η μέθοδος που ακολουθεί η επιστημονική ομάδα του δρ. Ρεν είναι απροσδιόριστη και πολλοί συνάδελφοί του εκφράζουν τις ενστάσεις τους, λέγοντας πως είναι αδύνατον να δημιουργηθεί σπονδυλική στήλη – πόσω μάλλον να ανασυσταθεί. Μάλιστα, υποστηρίζουν πως αν η εγχείριση αποτύχει, ο ασθενής θα πεθάνει.

O ίδιος, πάντως, έχει λάβει από την κινεζική κυβέρνηση και το πανεπιστήμιο επιχορήγηση 1,6 εκατ. δολαρίων, ώστε να ολοκληρώσει την έρευνά του.

Αντί επιλόγου

Σε μια εποχή όπου τα μεταλλαγμένα και υβριδικά προϊόντα παρουσιάζονται ως η μοναδική λύση στα προβλήματα υποσιτισμού της ανθρωπότητας και αντικαθιστούν ακόμη και φυσικά προϊόντα στα οποία υπάρχει επάρκεια, τα χειρότερα σενάρια των ταινιών επιστημονικής φαντασίας βρίσκονται καλά κρυμμένα στις λεπτομέρειες των δήθεν αγαθών και ηθικών σκοπών. Με σημαία τη μακιαβελική άπο­ψη «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα», φαίνεται πως δεν είναι μακριά η χρονική στιγμή που, προκειμένου να επιτευχθεί η αθανασία, τα γενετικά πειράματα σε ανθρώπους θα γίνουν πλέον νόμιμα.


ΠΗΓΕΣ
http://www.infowars.com/the-era-of-chimeras-scientists-fearlessly-create-bizarre-humananimal-hybrids/
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2017818/Embryos-involving-genes-animals-mixed-humans-produced-secretively-past-years.html
http://www.infowars.com/part-humanpart-animal-hybrid-monsters-created-by-scientists-all-over-the-planet/
http://www.activistpost.com/2015/10/darpa-genetically-modified-humans-for-a-super-soldier-army.html
https://www.youtube.com/watch?v=kUZn1Rh0HO8
http://naturalsociety.com/us-army-super-soldier-genetically-modified-humans-food-sleep/
http://news.discovery.com/tech/biotechnology/human-animal-hybrids-growing-for-organ-transplants-160111.htm
http://www.npr.org/sections/health-shots/2016/08/04/488387729/nih-plans-to-lift-ban-on-research-funds-for-part-human-part-animal-embryos
http://osp.od.nih.gov/under-the-poliscope/2016/08/next-steps-research-using-animal-embryos-containing-human-cells
http://www.washingtontimes.com/news/2015/jun/6/chinese-doctor-performs-head-transplants-on-mice-m/
http://www.mirror.co.uk/news/world-news/people-call-frankenstein—head-8232089
https://www.youtube.com/watch?v=kCFP_Unf6zA
https://www.inverse.com/article/10722-pope-francis-is-fine-totally-fine-with-human-animal-chimeras
http://www.cruxnow.com/church/2016/02/06/pope-didnt-endorse-animalhuman-hybrids-but-expert-says-we-can-talk/

πάρθηκε από το τρίτο μάτι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου