ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ : (γιατί ακόμα και η εύρεση τίτλων ή ορισμών είναι κάτι το περιοριστικό!)

Ξέσκισμα!
Της ψυχής. Των ίδιων των ενστίκτων. Της ελεύθερης ανάπτυξης της σκέψης. Των πιο αυθεντικών χαμόγελων, κυρίως αυτών στα οποία εκείνοι δεν έβλεπαν το λόγο. Των παιδικών μας παιχνιδιών στη γειτονιά, όταν οι γειτόνοι έσκουζαν κι αγρίευαν για το πόσο ταράζουμε την ησυχία τους και οι γέροι μας μάς φώναζαν να χωθούμε στα σπίτια μας για να μην ενοχλούμε. Των πρώτων μας σκιρτημάτων που ενοχοποιούνταν και καταδικάζονταν από την αρρώστια της χαμηλοβλεπούσας κομπλεξικής ομήγυρης, κοινωνιούλας γονιών, συγγενών, δασκάλων, αυτόκλητων δικαστών, παπάδων, ηθικολόγων υποκριτών.
Της αγάπης για μάθηση από το παραλήρημα σογιών και περίγυρων και εκπαιδευτικών κάτεργων για προσκόμμιση των πρέποντων βαθμών και απόκτησης λειψής και στρεβλής γνώσης.
Των πανιών στα καραβάκια που φτιάχναμε από μικροί.
Των σχεδίων πλεύσης σε ρότες προσωπικές, περιπειώδεις, ανακαλυπτικές.
Της άρνησης ψυχαναγκαστικής εισόδου μας στη δουλεμπορική αγορά εργασίας τους, στα σαλόνια της ασφυκτικής κι αυτοματοποιημένης κανονικότητάς τους, στα πυραμιδικά ιδρύματα της πραγματικότητάς τους.
Των εννοιών που μας δίδασκαν στη θεωρία τους και σταύρωναν στην πράξη τους.
Της ανάγκης να φωνάξεις, να φωνάξεις έστω και αν παραμείνεις λουφαγμένος στη γωνία, αλλά όχι! τους κακοφαινόταν ακόμη κι αυτό, γιατί...ακούγεσαι! Οφείλαμε να σφραγίζουμε το στόμα μας όταν μας έπνιγε η μυστική κραυγή του πεσμένου σε κώμα που αντιλαμβανόταν το φως της ύπαρξης μα δεν μπορούσε να σαλέψει κινούμενος προς αυτό...

Αλλά...

...η επανάσταση είναι ένα αγόρι κι ένα κορίτσι που, αγριεμένα και πιασμένα χέρι χέρι, αφήνουν πίσω τις νουθεσίες των γνωστικών γονέων και την αποσύνθεση της ασφάλειας και των μεταμφιέσεων του μνήματος του παλιού κόσμου. Και, μεθυσμένα από τις αιώνιες χαρές και πιο γενναίες υποσχέσεις της ζωής, ανακαλύπτουν μαζί καινούργιες συναρπαστικές διαδρομές. Όχι για να σταθούν στο ξεκίνημά τους εκθειάζοντάς τες απλώς. Όχι για να παγιδευτούν σε ατέλευτες ομιλίες, θεωρίες και διακηρύξεις γύρω από το ρίσκο και τα οφέλη του τολμήματος. Όχι για να γενούν στο πέρασμα τελικά τα σκιάχτρα του εαυτού τους και των αρχικών προθέσεών του, ώστε ν'αποθαρρύνουν και μελλοντικούς συν-οδοιπόρους. Αλλά για να γενούν τα ίδια το ταξίδι, ο αυτοκαθορισμός της πορείας και η εκπλήρωση της λαχτάρας...

" Όλη μου τη ζωή ο κόσμος προσπαθεί να ταρακουνήσει το κλουβί μου για να με αναγκάσει να εκραγώ. Με δοκιμάζει. Προσπαθώντας να βρει την αδυναμία μου. Η μάνα μου έλεγε 'γιε μου μην κάθεσαι στο κρύο' κι ο πατέρας μου το ίδιο. Θα έλεγε 'ποτέ σου μη χάσεις τον έλεγχο του εαυτού σου'. Αλλά ανοίγω το παράθυρο. Αφήνω τον κρύο αέρα να διαπερνάει. Έχασα τον έλεγχο" - Ποίημα του νεαρού Brian Deneke, τραγικού ήρωα της ταινίας "BOMB CITY"

Μην μου λες ότι είμαι ένας κακόμοιρος τοσοδούλης μπροστά σε ασύλληπτα για την κατανόησή μου μεγέθη. Ακόμα και η τοσοδούλα του παραμυθιού κατάφερε στο τέλος να...αποκτήσει φτερά! Μην μου τσαμπουνάς ότι είμαι πολύ μικρός για να καταφέρω οτιδήποτε σημαντικό, για να'χω δυνατότητες που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη, για να αλλάξω οτιδήποτε μέσα στο υπέροχο Χάος της απεραντοσύνης του σύμπαντος. Αφού κι εγώ είμαι κομμάτι ενεργό αυτού του ...εύρυθμου χάους! Θέλω να γίνω ο δαμαστής του θηρίου του εαυτού μου, που αν καταφέρω να γνωρίσω την Ουσία και τη Δύναμη πίσω από τα αυτοματοποιημένα περιτυλίγματά του, μπορώ να γίνω ο μοναδικός κυρίαρχός του...Και ξέρεις; Μπορώ από κάμπια που σέρνεται να μεταμορφωθώ σε πεταλούδα. Που το άνοιγμα των φτερών της στο Τόκιο μπορεί να φέρει τυφώνες στη Νέα Υόρκη και το αντίστροφο...Μπορεί να φέρει τη δραματική ανατροπή, την ολοσχερή μεταβολή κλειστών συστημάτων, την εκτροπή της ροής των "πραγμάτων" προς μεταμορφωτικές κοσμικές λεωφόρους. Σιγά μην κλάψω, σιγά μην φοβηθώ...

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Το "μαγαζί" αυτό είναι δικό μας!


Επιθυμούμε να πλήξουμε το Σύστημα και τους διεκπεραιωτές του εκεί που τους πονάει περισσότερο; Οπότε ας πλήξουμε ολόκληρο το αξιακό και πνευματικό του οικοδόμημα. Που εκκολάπτει συγκεκριμένες κι απόλυτα προβλέψιμες νοοτροπίες, πεποιθήσεις, συμπεριφορές, συνήθειες. Τόσο σε ατομικό όσο και σε ομαδικό, κοινωνικό, εθνικό επίπεδο. Οι πιο μεγάλες ανατροπές -κι ας μην έχουν έρθει ακόμα!- παίρνουν σάρκα κι οστά και ανδρώνονται από μεμονωμένα άτομα που σχηματίζουν "κρίσιμες μειοψηφίες". Που με τη σειρά τους -και τη διασπορά των ιδεών που συμβαδίζουν με ανάλογη δράση- επηρεάζουν ολόκληρο το συλλογικό ασυνείδητο. Λειτουργώντας με μορφογενετικές πια διαδικασίες..
Μορφογενετικά Πεδία - μια νέα επιστήμη της ζωής

Ας ισορροπούμε ανάμεσα στην "ενόραση" και την προαίσθηση και στον ορθολογισμό και το σκεπτικισμό απέναντι σε όσα συμβαίνουν κι επεξεργαζόμαστε τη χροιά τους, αλλά κι όσα αδυνατούμε να ερμηνεύσουμε εύκολα. Ίσως γιατί αδυνατούμε αυτά να τ'αντιληφθούμε άμεσα, λόγω της υπόγειας φύσης τους, αλλά τα αισθητήριά μας "πιάνουν", έστω και "ξώφαλτσα", τις δονήσεις και τ'αποτελέσματά τους. Χωρίς να εξωκείλουμε ούτε στη θεοποίηση της λογικής, που συχνά κρύβει "άλλες λογικές" απ'αυτές που θεωρούμε -ή μας έμαθαν να θεωρούμε- ως δεδομένες και παγιωμένες, ούτε σ'έναν α-νόητο μυστικισμό, που και πάλι συχνά αποκτάει mainstream "περιτύλιγμα" και περιεχόμενο..

Ας υπερασπιζόμαστε με σθένος τη δημοκρατία στη μορφή που αυτή υπηρετεί τις ανάγκες και την αυτονομία του ατόμου και την αυτονομία, αυτοδιάθεση κι ανάδειξη των δημιουργικών ικανοτήτων της κοινότητας. Χωρίς να ξεπέφτουμε στην εθελούσια δουλεία μέσω της αποδοχής του άλλοθι της εκλογικής σημαδεμένης τράπουλας, που δόλια επιβάλλει τις αποφάσεις κάποιων άλλων σε βάρος της ίδιας της κοινότητας-κοινωνίας. Ας απέχουμε αποφασισμένα, θαρρετά και συνειδητά απ'αυτό το διάτρητο άλλοθι κι ας εμπιστευτούμε τη μεταμορφωτική δυναμική της συλλογικής όσμωσης και της αυτοδιαχείρισης χωρίς πληρεξούσιους φανφαρόνους, χωρίς ιεραρχικούς καταμερισμούς και ποιμνιωμένα άβουλα μέλη..
Κάποιες ιδέες προς επεξεργασία (ατομικότητα σε συνέργεια με τη συλλογικότητα)...
Έστω και σε τοπικά επίπεδα, σε χώρους γειτονιάς, συλλογικών αυτόνομων θυλάκων μέσα σε πόλεις που ανοίγουν σαν βεντάλια προς την ευρύτερη κοινωνία. Με δύναμή τους τα υπαρξιακά αισθητήρια μιας τελείως ανεξάρτητης ανθρώπινης ύπαρξης δίχως ιεραρχικά στερεότυπα, μυστικότητα και βαρύγδουπα καταστατικά. Με νέες μορφές και αλληλέγγυες δραστηριότητες και καταναλωτικά και παραγωγικά δίκτυα κοινωνικής κι ανταλλακτικής οργάνωσης της οικονομίας, που ζυμώνονται και ξεφυτρώνουν παντού σαν μανιτάρια μιας καθάριας βροχής. Και δημιουργούν εστίες "κακών τετελεμένων", τα οποία και ροκανίζουν σιγά σιγά την εκτρωματική σάρκα της χρηματοοικονομικής αρρώστιας..

Ας πετάξουμε στη χωματερή των βλαβερών και αζήτητων την τηλεπανούκλα κι ας ταξιδέψουμε ως τα πέρατα του κόσμου και παρασυρμένοι απ'τις άλλοτε λιγωτικά βαθιές κι άλλοτε λιγωτικά απλές δίνες των ιδεών, ξεφυλλίζοντας τις σελίδες τόσων και τόσων υπέροχων βιβλίων, μιλώντας γι'αυτά με τις παρέες, μεθώντας κι από κρασί κι από ποίηση, κάνοντας χωρίς ενοχές έρωτα κι επιλέγοντας τόσο τη φιλική όσο και την ερωτική συντροφιά δίχως λογιστικούς υπολογισμούς: κοινωνικό status, πορτοφόλι, καριέρα, αναμονή ανταλλαγμάτων πάσης φύσης..

 Ας συνθέσουμε, με τη δύναμη της έμπνευσης και παρ'όλα τα στραβά του κόσμου εκείνη τη μοναδική δύναμη του χαμόγελου που τόσο ευεργετεί την καρδιά, τις δικές μας φρέσκιες μουσικές.. Ας ανακαλύψουμε από την αρχή την "όρασή μας"
Πόσο τυφλός μπορεί να είσαι;

Η μόνη "χείρα βοηθείας" για τον καθένα και για μια αλλιώτικη και γεμάτη γενναίες κι όμορφες  υποσχέσεις ζωή, είναι η αφύπνιση εντός της ποιητικής δύναμης της ζωής..Μιας ζωής που δεν νοείται χωρίς δημιουργική χαρά. Χωρίς τη -δύσκολη να περιγραφεί με λόγια- πλήρωση της αυτοεπίγνωσης. Χωρίς την ανεξαρτησία της αντίληψης..Και τη γνώση της αποδοχής του τιμήματος που είναι πολύ πιθανό να κληθείς να πληρώσεις, εσύ και οι συνοδοιπόροι σου, για την όλο και μεγαλύτερη απαγκίστρωση από την απονεκρωτική στασιμότητα και τις πολυπρόσωπες και συχνά "επίχρυσες" συμβάσεις αυτής της φαρσοκωμωδίας. Που βαφτίζεται "κανονικότητα" ή "σκληρή ζωή" ή "έτσι είναι ο κόσμος" ή "τάξη κι ασφάλεια", δηλ. φορμόλη και νεκροταφείο, ή "παράδεισος και κόλαση", για την ακρίβεια μια κολασμένη έρημος με πολύ μικρές VIP oάσεις για τους "θεΐσκους της ερήμου, ή όπως αλλιώς πείθουν οι "νονοί" τα βαφτιστήρια τους να αποκαλούν την"κολυμπήθρα"-χωνευτήρι τους.

Καλό είναι να μην αρεσκόμαστε ούτε στις λογής ταμπέλες κατηγοριοποίησης -δεν είμαστε προϊόντα με διαβαθμίσεις ποιότητας- ούτε στην κατανάλωση των πολιτιστικών και ιδεολογικών δηλητηρίων των "εμπόρων". Το "μαγαζί" αυτό είναι δικό μας!

Ο Ένοικος...

Επίσης: Υπάρχει κάτι ΩΡΑΙΟ ΕΚΕΙ ΕΞΩ και ξεκινά ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου